familylife.gr
Το γιορτινό τραπέζι σε άλλες χώρες!
Ευρετήριο Άρθρου
Το γιορτινό τραπέζι σε άλλες χώρες!
page2
Όλες οι Σελίδες

images assets syntages Galopoula 208x300Κάθε χρόνο, οι μέρες των γιορτών δημιουργούν ένα γιορτινό κλίμα αγάπης και ζεστασιάς στις καρδιές μας!

Αυτό εκφράζεται από τα φώτα στους δρόμους και τις πλατείες της πόλης, τα στολίδια στο σπίτι και το δέντρο αλλά φτάνει και μέχρι το γιορτινό, επίσημο τραπέζι των Χριστουγέννων, με την κατάλληλη ατμόσφαιρα και όλους τους συγγενείς μαζεμένους γύρω από αυτό!

Της Σταυρουλάκη Μαριάννας, Διατροφολόγου – Διαιτολόγου, MPH, diatrofi.gr

Σήμερα οι γιορτές των Χριστουγέννων είναι λαμπερές, γοητευτικές και δελεαστικές! Ξενύχτια σε νυχτερινά κέντρα είναι συχνά ο τρόπος διασκέδασης. Συνήθειες από διαφορετικές χώρες, υιοθετούνται και παλιές δικές μας παραδόσεις αλλάζουν ή χάνονται στον χρόνο. Παγκοσμίως, οι διατροφικές συνήθειες διαφέρουν και διαμορφώνονται ανάλογα με τις περιστάσεις, αν και η ζεστή, οικογενειακή και γιορτινή ατμόσφαιρα κυριαρχεί σε κάθε χριστουγεννιάτικο γεύμα.

Ας κάνουμε λοιπόν μια βόλτα στον κόσμο, μαθαίνοντας για τις τροφές που συνηθίζουν να καταναλώνονται τη μέρα των Χριστουγέννων!

Στη Βρετανία και την Ιρλανδία συνηθίζεται η κατανάλωση ψητής γαλοπούλας, πάπιας ή χήνας, με πλούσια γέμιση από ξηρούς καρπούς, ψητές πατάτες και λαχανάκια Βρυξελλών, σως από κόκκινα μούρα (κράνμπερις), λουκανικάκια τυλιγμένα με μπέικον ή κρεατόπιτα. Παραδοσιακό επιδόρπιο για τις γιορτές είναι η πουτίγκα με σταφίδες, ξηρούς καρπούς, κεράσια και φλεγόμενο μπράντι για καλή τύχη ενώ μέσα έχουν έθιμο να κρύβουν ένα ασημένιο νόμισμα. Επιρροές από το παραδοσιακό βρετανικό χριστουγεννιάτικο τραπέζι, συναντάμε και στον Καναδά και τις ΗΠΑ.

Και στην Αυστραλία, παρουσιάζονται παρόμοιες συνήθειες με την Αγγλία, αλλά επειδή εκεί τα Χριστούγεννα είναι καλοκαίρι, το κρέας – συνήθως πρόκειται για ζαμπόν, γαλοπούλα, κοτόπουλο - σερβίρεται κρύο. Συχνά κάνουν μπάρμπεκιου, με θαλασσινά και φρούτα εποχής όπως μάνγκο και κεράσια.

Στη Γαλλία και σε πολλές γαλλόφωνες χώρες, τα παραδοσιακά ρεβεγιόν (réveillons), είναι ένα μεγάλο σε διάρκεια γεύμα ή ένα πάρτυ. Τα πιάτα που συνηθίζεται να καταναλώνονται είναι ειδικά για την περίπτωση. Για παράδειγμα, τα ορεκτικά μπορεί να περιλαμβάνουν αστακούς, στρείδια, μύδια ή το γνωστό foie gras. Παραδοσιακό πιάτο αποτελεί η ψητή γαλοπούλα γεμιστή με κάστανα η πίτες γεμιστές με χοιρινό κιμά, ενώ συνήθη συνοδευτικά ποτά είναι τα αφρώδη κρασιά και η σαμπάνια.

Στη Γερμανία, το γεύμα συνήθως περιλαμβάνει ψητή χήνα, σαλάτα με ζυμαρικά, άσπρα λουκάνικα, διάφορα είδη ψωμιού (πχ με φρούτα και άλλα υλικά), αμυγδαλωτά γλυκά. Μία κυρίαρχη παράδοση είναι οι Χριστουγεννιάτικες αγορές, όπου μαγειρεύονται υπαίθρια παραδοσιακά φαγητά και γλυκά και καταναλώνεται αρωματικό ζεστό κρασί (Glühwein).



 

Διαβάστε επίσης...