familylife.gr
Το τραπέζι της Τσικνοπέμπτης!

souvlakiacoverΗ μέρα απαιτεί πολύ κρέας και καλό μεζέ!

 

 

 Σας έχουμε βρει τις ωραιότερες και πιο νόστιμες συνταγές, για το τραπέζι της Τσικνοπέμπτης!

 

 

 

 

 

 

 

Τηγανητά μπουτάκια κοτόπουλου με σάλτσα μπάρμπεκιου!

Υλικά:

8 μπούτια κοτόπουλου χωρίς πέτσα
1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
για τη σάλτσα μπάρμπεκιου
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
1 κουταλάκι του γλυκού τζίντζερ
1 κουταλάκι της σούπας Worcestershire Sauce
1 κουταλιά της σούπας κέτσαπ
1/2 φλιτζάνι χυμός πορτοκαλιού
1 κουταλάκι του γλυκού μαύρη ζάχαρη

Εκτέλεση:

Ετοιμάζετε τη σάλτσα, ζεσταίνοντας το ελαιόλαδο σε μια φαρδιά κατσαρόλα και όταν ζεσταθεί, προσθέτετε το κρεμμύδι. Σοτάρετε για 2-3 λεπτά ώσπου να μαραθεί και στη συνέχεια προσθέτετε το σκόρδο και όλα τα υπόλοιπα υλικά της σάλτσας. Αφήνετε το μείγμα να βράσει για 3 λεπτά ακόμη. Κατεβάζετε από τη φωτιά και αφήνετε τη σάλτσα να κρυώσει πριν την πολτοποιήσετε στο μπλέντερ. Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι και τηγανίζετε τα μπουτάκια σε μέτρια φωτιά για 15 λεπτά. Μόλις ροδίσουν και μαλακώσουν, τα βγάζετε από το τηγάνι και τα τοποθετείτε σε χαρτί κουζίνας. Μεταφέρετε σε πιατέλα και σερβίρετε αμέσως. Συνοδεύετε με τη σάλτσα μπάρμπεκιου και ρύζι ή πατάτες τηγανητές.

Χοιρινά παϊδάκια με μπαχαρικά!

Υλικά:

1 κιλό παϊδάκια χοιρινά
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 κουταλιά της σούπας μέλι
1/2 φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
1 -2 σκελίδες σκόρδο
1 κουταλάκι της σούπας ξύδι μπαλσαμικό
1/2 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
1/2 κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο
1/2 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι
1/2 κουταλάκι του γλυκού πάπρικα
Αλάτι

Εκτέλεση:

Σε ένα μεγάλο μπολ αναμίξετε το ελαιόλαδο, το μέλι, το σκόρδο, το κρεμμύδι, το ξύδι και τα υπόλοιπα μπαχαρικά. Ρίχνετε τα χοιρινά παϊδάκια και τα ανακατεύετε καλά ούτως ώστε να μαριναριστούν καλά. Σκεπάζετε το μπολ με μια μεμβράνη και τα τοποθετείτε στο ψυγείο για 8 ώρες. Βάζετε το κρέας στη σχάρα και το αφήνετε να ψηθεί καλά και από τις δυο πλευρές.

grilled-steakΜοσχάρι στη γάστρα!

Υλικα:

2 κιλά Νουά

1 φλιτζάνι ελαιόλαδο

1 ½ φλιτζάνι λευκό κρασί

5-6 σκελίδες σκόρδο

Αλάτι

Πιπέρι

Σκόρδο

Λευκό κρασί

Ελαιόλαδο

Αλάτι

Πιπέρι

Εκτέλεση:

Σε μια βαθιά κατσαρόλα - γάστρα, σοτάρουμε ολόκληρο το κομμάτι νουά στο ελαιόλαδο.

Το γυρνάμε 2-3 φορές μέχρι να ροδίσει απ' όλες τις πλευρές ώστε να κλείσουν οι πόροι και να μείνει ζουμερό. Σβήνουμε με το κρασί, προσθέτουμε το σκόρδο, αλάτι, πιπέρι, ½ λίτρο ζεστό νερό, σκεπάζουμε την γάστρα και ψήνουμε για 1 ½ ώρα, περίπου σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς.

Ανά τακτά διαστήματα ανοίγουμε τη γάστρα, το γυρνάμε και το ραντίζουμε με το ζουμί του. Σβήνουμε τη φωτιά, το αφήνουμε να ηρεμήσει για ½ ώρα και το σερβίρουμε σε πιατέλα, αφού πρώτα το κόψουμε σε φέτες. Περιχύνουμε με τη σάλτσα του και καλή σας όρεξη!

Πατάτες "Deluxe"

Υλικά:

10 μέτριες πατάτες
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
3-4 κουταλιές της σούπας μουστάρδα
6 κουταλιές της σούπας φρυγανιά τριμμένη
3 κουταλιές της σούπας μείγμα μπαχαρικών για μπάρμπεκιου
1 κουταλάκι του γλυκού πάπρικα
½ κουταλάκι του γλυκού κύμινο
1 κουταλιά της σούπας ρίγανη
Αλάτι
Πιπέρι

Εκτέλεση:

Πλένετε πολύ καλά τις πατάτες και τις κόβετε χωρίς να τις ξεφλουδίσετε σε μεγάλα κομμάτια (κόβετε κάθε πατάτα κατά μήκος στη μέση και το κάθε μισό σε 3 κομμάτια). Τις βράζετε για 10 λεπτά, τις σουρώνετε και τις αφήνετε για 2-3 λεπτά να κρυώσουν.

Τις βάζετε σε μεγάλο μπολ, αλατοπιπερώνετε, τις περιχύνετε με το ελαιόλαδο και τη μουστάρδα κι ανακατεύετε καλά μέχρι να πάει παντού. Σε ένα άλλο μπολ βάζετε την τριμμένη φρυγανιά και τα υπόλοιπα μπαχαρικά κι ανακατεύετε. Ρίχνετε λίγες λίγες τις πατάτες μέσα στο μπολ με την τριμμένη φρυγανιά κι ανακατεύετε μέχρι να πάει παντού η φρυγανιά.

Στρώνετε τις πατάτες σε ένα ταψί και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200 βαθμούς για περίπου 30 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν εσωτερικά και να ροδίσουν εξωτερικά!

 

Διαβάστε επίσης...