familylife.gr
Κάστανο... ο καρπός του χειμώνα!

kastanaΜπορεί να άργησε κομματάκι, αλλά ειδικά τη νύχτα ο χειμώνας κάνει πια αισθητή την παρουσία του!

Της Νατάσας Κυριατζίδου, Διαιτολόγου, Διατροφολόγου

Και τι σκέφτεσαι κάθε φορά που συνδυάζεις στο μυαλό σου κρύο και διατροφή; Κάστανο, ο καρπός του χειμώνα.

Είτε ψητά, είτε βραστά, είτε σε γλυκά όπως και σε φαγητά, τα κάστανα εκτός από πλούσια γεύση και νοστιμιά έχουν πολλά να προσφέρουν στον οργανισμό μας και την υγεία μας.

Τα κάστανα έχουν αρκετές θερμίδες, περίπου 370 τα 100 γραμμάρια, περιέχουν 48% νερό, πολλά ιχνοστοιχεία, ενώ αποτελούν καλή πηγή πρωτεϊνών (περιέχουν απαραίτητα αμινοξέα που δεν συνθέτει από μόνος του ο οργανισμός) και υδατανθράκων (45%, με μορφή κυρίως αμύλου).

Επιπρόσθετα, τα κάστανα περιέχουν βιταμίνες B1 και B2, απαραίτητες για την μετατροπή των τροφών σε ενέργεια και για την ομαλή λειτουργία του νευρικού συστήματος, καθώς επίσης και βιταμίνη C (ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα) και φυλλικό οξύ (απαραίτητο για την παραγωγή των ερυθρών αιμοσφαιρίων).

Επίσης τα κάστανα έχουν σε καλή περιεκτικότητα ασβέστιο (για τη μεταβίβαση των νευρικών ερεθισμάτων και την ενίσχυση των οστών και των δοντιών), μαγνήσιο (αντικαταθλιπτικές ιδιότητες και απαραίτητο για την υγεία των μαλλιών), φώσφορο (για τα οστά και την όραση), σιδήρου, νατρίου και καλίου.

Το κάστανο, ωμό ή ψητό, αποτελεί μια πλήρη τροφή, ιδανική για παιδιά στην ανάπτυξη, για όσους αναρρώνουν από διάφορες ασθένειες, για αθλητές και επειδή δεν περιέχουν γλουτένη μπορούν να καταναλωθούν ελεύθερα από όσους έχουν δυσανεξία στη γλουτένη.

Επίσης, όπως όλοι οι ξηροί καρποί, τα κάστανα συμβάλλουν στην καταπολέμηση του στρες και της κόπωσης και περιέχουν σε υψηλή αναλογία μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα που προστατεύουν το καρδιαγγειακό μας σύστημα μειώνοντας την «κακή» LDL χοληστερόλη, που είναι υπεύθυνη για τον αυξημένο κίνδυνο αθηρωμάτωσης.

Από την άλλη πλευρά όμως, η υπερβολική κατανάλωσή τους είναι δυνατό να συμβάλλει στην αύξηση του σωματικού βάρους για αυτό προσοχή!

Ανακάλυψε 2 γευστικές παραλλαγές - εκτός από βραστά ή ψητά στη θράκα - για κάθε ώρα της ημέρας, σε συνταγές που δεν ξεπερνούν τις 280 θερμίδες!

Κέικ Κάστανο

Υλικά

1/2 φλιτζάνι μαύρη ζάχαρη
3.5 φλιτζάνια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του ολικής άλεσης
4 αυγά
1/4 του φλιτζανιού μέλι
1/4 του φλιτζανιού νερό
1/2 φλιτζάνι σιρόπι κάστανο (από γλυκό κάστανο)
20 κάστανα βρασμένα καλά και καθαρισμένα
1 φλιτζάνι μαλακωμένη μαργαρίνη Light

Εκτέλεση

Βάλε τη ζάχαρη με τη μαργαρίνη στο μίξερ και χτύπησε να αφρατέψουν. Πρόσθεσε ένα, ένα τα αυγά και συνέχισε το χτύπημα. Στο μεταξύ βάλε το νερό με το μέλι σε ένα κατσαρολάκι να βράσουν ελαφρά και να γίνουν ένα σιρόπι. Ανάμειξε το όσο είναι ζεστό με το σιρόπι κάστανο. Πρόσθεσε στα αυγά σου το κάστανο, το σιρόπι (αφού κρυώσει καλά) και το αλεύρι σιγά, σιγά να το τραβήξει. Γύρισε σε φόρμα του κέικ και ψήσε στους 180oC για μία ώρα περίπου.

Χοιρινό με κάστανα στην κατσαρόλα

Υλικά

1 κιλό ψαρονέφρι κομμένο σε μερίδες
500γρ. κάστανα βρασμένα και καθαρισμένα
30ml ελαιόλαδο
2 σκελίδες σκόρδο
1 κλωναράκι δενδρολίβανο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 κ.σ. νισεστέ ή κορν φλάουρ
200ml λευκό κρασί
1 κύβο βοδινού λιωμένο σε ένα ποτήρι χλιαρό νερό
Κόκκους μαύρου πιπεριού
Αλάτι
Πιπέρι

Εκτέλεση

Βάλε το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα και ρίξε το κλωναράκι με το δενδρολίβανο να αρωματιστεί. Αφαίρεσε το κλωναράκι και θωράκισε το κρέας, γυρίζοντας προσεκτικά χωρίς να το τρυπάς, να ροδίζει. Με ελάχιστο νεράκι ανακάτεψε το κορν φλάουρ να πάρεις μια πάστα και συνέχισε το ανακάτεμα να "πανάρει" η πάστα το κρέας. Σβήσε με το κρασί και αφού φύγει το πολύ αλκοόλ, συμπλήρωσε όσο από τον λιωμένο κύβο πάρει κύβο, προκειμένου να σκεπαστεί το κρέας.

Αλατοπιπέρωσε και πρόσθεσε και τους κόκκους πιπέρι. Σκέπασε και άφησε το κρέας να σιγοβράσει για 50 λεπτά. Άνοιξε την κατσαρόλα, πρόσθεσε τα βρασμένα κάστανα και ανακίνησε λίγο όλο το φαγητό χωρίς να ανακατέψεις. Άφησε 40 λεπτά να ψηθεί το φαγητό με την κατσαρόλα σκεπασμένη. Είναι έτοιμο όταν τα κάστανα θρυμματίζονται με ένα πιρούνι.

www.diatrofi.gr

 

Διαβάστε επίσης...