familylife.gr
Tα δώρα… της μέλισσας
Ευρετήριο Άρθρου
Tα δώρα… της μέλισσας
Σελίδα 2
Όλες οι Σελίδες

το-μέλι-ο-βασιλικός-πολτός-και-τα-παιδιάΟι μέλισσες δουλεύουν για μας χαρίζοντας μας πλήθος προϊόντων, το γνωστότερο από τα οποία είναι το μέλι. Η αξία του έχει εκτιμηθεί από τα πανάρχαια χρόνια.

Το μέλι αποτελούσε βασικό συστατικό της διατροφής των αρχαίων πληθυσμών και χρησιμοποιούνταν τόσο για την διατροφή τους όσο και σαν συστατικό σε φαρμακευτικά σκευάσματα.

 

Της Νίκης Τζουγανάκη, κλινικής διαιτολόγου-διατροφολόγου, ΜSc, μέλους της επιστημονικής ομάδας ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Στους Αιγυπτιακούς παπύρους, πριν από 3.500 χρόνια, αναφέρεται ως θεραπευτικό μέσο. Οι Αιγύπτιοι επίσης προσέφεραν στους θεούς τους κηρήθρες με μέλι ως πολύτιμο δώρο αφοσίωσης και εξευμενισμού. Στο βιβλίο της ζωής των αρχαίων Ινδών, από την άλλη, αναφέρεται ότι η ζωή παρατείνεται όταν στην καθημερινή δίαιτα υπάρχει το γάλα και το μέλι. Ακόμα το νέκταρ αποτελούσε την τροφή των αθάνατων Ολύμπιων θεών. Με μέλι ανατράφηκε ο Δίας από τη νύμφη μέλισσα.

Ο Ιπποκράτης, δε, συνιστούσε το μέλι για τη θεραπεία πολλών ασθενειών, το ίδιο και ο Αριστοτέλης που πίστευε ότι το μέλι παρατείνει τη ζωή.

Η θρεπτική αξία του μελιού

Τα σάκχαρα του μελιού απορροφώνται αμέσως, γι' αυτό και το μέλι είναι μια γρήγορη πηγή ενέργειας για τον οργανισμό, τους αθλητές, τα παιδιά, τις εγκύους, τους αρρώστους και για κάθε ταλαιπωρημένο οργανισμό. Έχει όμως χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, το οποίο σημαίνει ότι δεν προκαλεί υπεργλυκαιμία ή υπογλυκαιμία στον οργανισμό, άρα συμβάλει στην ισορροπία του, αλλά και τη γλυκαιμική του κάλυψη για αρκετές ώρες.

Το μέλι έχει ιχνοστοιχεία, τα οποία παίζουν σπουδαίο ρόλο στον μεταβολισμό και τη θρέψη, είναι συστατικά του σκελετού και των κυττάρων, συμμετέχουν σε διάφορα ενζυμικά συστήματα και τέλος ρυθμίζουν την οξύτητα του στομάχου. Οι βιταμίνες που υπάρχουν στο μέλι είναι η Β6, η θειαμίνη, η νιασίνη, η ριβοφλαβίνη, το παντοθενικό οξύ και κάποια αμινοξέα.

Από μέταλλα περιλαμβάνει ασβέστιο, χαλκό, σίδηρο, μαγνήσιο, μαγγάνιο, φώσφορο, κάλιο, αλλά και ψευδάργυρο. Ανάμεσα στα υπόλοιπα πλεονεκτήματα του μελιού συγκαταλέγεται και η έλλειψη από εκείνο λίπους, χοληστερίνης και νατρίου.

Σε τι βοηθάει το μέλι τον οργανισμό μας;

Το μέλι έχει αντισηπτικές ιδιότητες, είναι τονωτικό, αυξάνει τον ρυθμό λειτουργίας της καρδιάς, μειώνει προβλήματα έλκους, αλλά και «φουσκωμάτων» στο στομάχι και λοιμώξεις της ουροδόχου κύστης.

Η συγκέντρωσή του μελιού σε βιταμίνες βοηθά στην απορρόφηση των σακχάρων. Η κατανάλωση μελιού βοηθά επίσης στη γρηγορότερη αποκατάσταση της υγείας σε περιπτώσεις αναιμίας, λόγω του σιδήρου που περιέχει. Το μέλι είναι επίσης χρήσιμο σε αρθρίτιδες, βοηθά στη δυσοσμία του στόματος, στην υγεία του δέρματος και τη βελτίωση της ακμής. Πρόσφατη μελέτη που παρουσιάστηκε στο συνέδριο της Ένωσης Γενικής Μικροβιολογίας, δε, αποδεικνύει ότι το μέλι μπορεί να φανεί ιδιαίτερα χρήσιμο σε χρόνια μολυσμένες πληγές και ακόμα και να βοηθήσει στην αντίστροφη βακτηριακή αντίσταση σε αντιβιοτικά. Το 2010 στο FASEB Journal εξηγήθηκε για πρώτη φορά πώς το μέλι σκοτώνει τα βακτήρια.

Για την ακρίβεια αποδείχτηκε ότι οι μέλισσες παράγουν μία πρωτεΐνη που ονομάζεται defensin-1 και την προσθέτουν στο μέλι. Η ουσία αυτή θα μπορούσε κάποια στιγμή να χρησιμεύσει στην επούλωση εγκαυμάτων και δερματικών μολύνσεων, αλλά και στη δημιουργία νέων φαρμάκων για την καταπολέμηση των μολύνσεων που είναι ανθεκτικές σε αντιβιοτικά. Με λίγα λόγια δε θα μπορούσε κάποιος να μην παραδεχτεί το γεγονός ότι το μέλι συμβάλλει στην αρμονική λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού, αλλά έχει και πολλά ακόμα να μας δώσει όσο το ερευνούμε.

Γιατί μέλι και όχι ζάχαρη;

meli-pinakas

Συμπέρασμα; Μα το προφανές: Προσπαθήστε να αντικαταστήσετε στη ζαχαροπλαστική τη ζάχαρη με κάτι πιο φυσικό, όπως το μέλι! Ψάξτε σνακ για εσάς και τα παιδιά σας με μέλι αντί για ζάχαρη, έτσι ώστε να προσφέρετε θρέψη στον οργανισμό σας και να τον κρατάτε και χορτασμένο για τις επόμενες τρεις ώρες.

Τι προέλευσης μέλι προτιμάμε;

Το ελληνικό μέλι ποιοτικά είναι καλύτερο από το εισαγόμενο για τους παρακάτω λόγους:

1. Η γεύση των ελληνικών μελιών είναι ανώτερη εκείνης των εισαγομένων.

2. Συχνά το εισαγόμενο μέλι είναι πιο υδαρές, δηλαδή έχει μεγαλύτερη ποσότητα υγρασίας από ότι το ελληνικό. Όσο υψηλότερα ποσοστά υγρασίας έχει το μέλι τόσο περισσότερο κινδυνεύει να χαλάσει.

3. Η τεχνολογία μελιού στην Ελλάδα δεν είναι ιδιαίτερα προχωρημένη, με αποτέλεσμα το ελληνικό μέλι να δέχεται την ελάχιστη τυποποίηση και επεξεργασία. Προτιμάμε βέβαια πάντα το μέλι τοπικών παραγωγών που εμπιστευόμαστε για την αγνότητα του προϊόντος.



 

Διαβάστε επίσης...


Διαφήμιση