familylife.gr
Το κεφίρ και η σημασία του!

den pinei galaΤο κεφίρ περιέχει βακτηρίδια, ζύμες, μέταλλα και αμινοξέα που βοηθούν τον οργανισμό του ανθρώπου.

Του Μάρκου Κέκκου, Παιδιάτρου

Αν πιστεύετε ότι το κεφίρ μπορεί να προλάβει την διάρροια στα παιδιά, όταν παίρνουν αντιβιοτικά, τελικά δεν βοηθά, σύμφωνα με νέα αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Archives of Pediatrics and Adolescent Medicine.

To κεφίρ είναι ένα σύνθετο συμβιωτικό μείγμα μικροοργανισμών που οι γηγενείς λαοί των χωρών του Καυκάσου και της Μέσης Ανατολής καταναλώνουν πολλούς αιώνες τώρα.

Το κεφίρ περιέχει βακτηρίδια, ζύμες, μέταλλα και αμινοξέα που βοηθούν τον οργανισμό του ανθρώπου. Οι πρωτεΐνες του κεφίρ, αφομοιώνονται καλύτερα από το γιαούρτι και χρησιμοποιούνται ευκολότερα στο σώμα. Τα αμινοξέα του είναι γνωστά για τη χαλάρωση του νευρικού συστήματος.

Έως και το 35% των παιδιών που παίρνουν κάποια αντιβίωση, εκδηλώνει διάρροια και ορισμένες φορές το παιδί δεν μπορεί να ολοκληρώσει την θεραπεία.

Ο Δρ Ντάνιελ Μερενστέιν από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Τζορτζτάουν στην Ουάσιγκτον εξηγεί ότι πολλές μελέτες αναφέρουν ότι το κεφίρ βοηθά στην πρόληψη της επαγόμενης από την αντιβίωση διάρροιας.

Το κεφίρ είναι ένα γαλακτοκομικό που μοιάζει περίπου με πόσιμο γιαούρτι και είναι πλούσιο σε προβιοτικά, τα καλά βακτήρια που ενυπάρχουν φυσιολογικά στον οργανισμό μας και μερικές φορές εμπλουτίζουν τα τρόφιμα ή τα διατροφικά συμπληρώματα για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Ενώ τα αντιβιοτικά προκαλούν διάρροια διαταράσσοντας την ισορροπία των βακτηρίων του εντέρου, το κεφίρ εικάζεται ότι βοηθά στην πρόληψη της επαγόμενης από την αντιβίωση διάρροιας εξισορροπώντας τον εντερικό πληθυσμό των καλών βακτηρίων.

Όμως ο Δρ Μερενστέιν και οι συνεργάτες του μελέτησαν το κεφίρ και την επίδρασή του στο παιδικό οργανισμό. Σε προσεκτικά ελεγχόμενη μελέτη με την συμμετοχή 125 παιδιών 1-5 ετών, που είχαν συνταγογραφηθεί αντιβίωση για διάφορους λόγους, οι επιστήμονες χώρισαν για δέκα ημέρες το δείγμα σε δύο ομάδες, ώστε τα μισά ενώ έπαιρναν αντιβίωση συνοδευτικά έπιναν και κεφιρ, ενώ τα άλλα μισά παιδιά έπιναν μεν κεφίρ, ζεσταμένο δε, ώστε να έχουν εξοντωθεί τα προβιοτικά.

Κανείς, ούτε τα παιδιά, ούτε οι γονείς, ούτε και οι θεράποντες ιατροί και νοσηλευτές που πήραν μέρος στην μελέτη δεν γνώριζαν ποια παιδιά έπιναν το κανονικό κεφίρ και ποια το εικονικό.

Τελικά, δεν παρατηρήθηκαν διαφορές ως προς το ποσοστό της διάρροιας μεταξύ των δύο ομάδων. Επιπλέον το πραγματικό κεφίρ δεν αποδείχθηκε ότι παρείχε πραγματικά οφέλη ως προς τον στομαχικό πόνο, τον εμετό, τον πυρετό, την ευερεθιστότητα, τον λήθαργο, τις απουσίες από το σχολείο ή μια ποικιλία άλλων παραγόντων.

Η μελέτη παρουσιάζει ενδιαφέροντα στοιχεία που μπορεί να δημιουργήσουν υποσχέσεις για τον ρόλο του κεφίρ στην σχετιζόμενη με την αντιβίωση διάρροια.

Στα παιδιά 3-5 ετών για παράδειγμα, το κεφίρ πρόλαβε την διάρροια. Επίσης τα αγόρια που έπιναν το ανενεργό κεφίρ είχαν 25% περισσότερη διάρροια από τα αγόρια που πήραν το κανονικό κεφίρ. Δεν καταγράφηκε ανάλογη διαφοροποίηση μεταξύ των κοριτσιών.

Τελικά το κεφίρ ήταν αποτελεσματικό στην πρόληψη της διάρροιας σε υποομάδα παιδιών των οποίων η υγεία ήταν εξαρχής κακή.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι το κεφίρ δεν βοήθησε τα υγιή παιδιά, διότι τη επιπλέον ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος που παρείχε το πόσιμο γιαούρτι ενδεχομένως να μην ήταν απαραίτητη.

Συνεπώς δεν προλαμβάνει τη διάρροια στον υγιή παιδικό πληθυσμό αλλά γεννάται το ερώτημα κατά πόσο απονέμει οφέλη ή ενδεχομένως να είναι προτιμότερη η κατανάλωση του απλού γάλακτος.

Πάντως το κεφίρ όπως και τα περισσότερα είδη γιαουρτιού είναι ένα υγιεινό σνακ πλούσιο σε πρωτεΐνες, ασβέστιο και βιταμίνη D, όπως όμως και το γάλα. Θα μπορούσε ωστόσο να αποτελεί μια εναλλακτική επιλογή για τα παιδιά που δεν προτιμούν το γάλα και επιθυμούν ένα υγιεινό σνακ.

 

Διαβάστε επίσης...


Διαφήμιση