familylife.gr
Συνταγές για το κολατσιό του παιδιού!

ntomatopitaΠολλές μαμάδες μας ρωτούν τι κολατσιό μπορούν να δίνουν στα παιδιά τους, τώρα που άρχισαν τα σχολεία.

 

 

Έτσι σκεφτήκαμε συνταγές, που μπορεί να φτιάξει κάθε μαμά για τα παιδιά της.

 

Επιμέλεια: Σκοπελίτη Μαρία

 

 

images-assets-sections-paidi-2-6-diatrofi-Tostaki-194x300Τοστ το αγαπημένο των παιδιών!

Υλικά:

2 φέτες ψωμί
1 φέτα γαλοπούλα καπνιστή
1 φέτα τυρί
2 φέτες ντομάτα
μαγιονέζα

Εκτέλεση:

Αλείφουμε τις φέτες ψωμί με λίγη μαγιονέζα.

Προσθέτουμε τη γαλοπούλα και από πάνω κόβουμε την ντομάτα.

Προσθέτουμε το τυρί και τελευταίο το ψωμί.

Το ψήνουμε στην τοστιέρα μέχρι να ροδίσει το ψωμί και να λιώσει το τυρί.

 

tiganophwmaΕύκολο τηγανόψωμο!

Υλικά για τη ζύμι:

500 gr. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
8 gr. ξηρή μαγιά στιγμής
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 κουταλιά της σούπας ξύδι
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1½ φλυτζάνια νερό χλιαρό περίπου

Υλικά για τη γέμιση:

500 gr. τυρί φέτα σκληρή

Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

Εκτέλεση:

Σε μια μεγάλη λεκάνη βάζουμε το αλεύρι και κάνουμε μία λακκούβα, ρίχνουμε το ξύδι, την μαγιά, το λάδι,το αλάτι και το νερό. Ζυμώνουμε καλά μέχρι να ξεκολλάει η ζύμη από τα τοιχώματα.

Σκεπάζουμε την ζύμη και την αφήνουμε στην άκρη να ξεκουραστεί για 20 λεπτά.

Θρυμματίζουμε την φέτα με πιρούνι.

Κατόπιν χωρίζουμε την ζύμη σε ισόποσες μπάλες ζυμαριού, ανάλογα με το μέγεθος που επιθυμείτε.

Απλώνετε λίγο αλεύρι στον πάγκο και ανοίγουμε με τον πλάστη ένα λεπτό φύλλο.

Ρίχνουμε όση φέτα επιθυμούμε σε όλη την επιφάνεια.

Διπλώνουμε το φύλλο κλείνοντας τις άκρες προς το κέντρο, διπλώνουμε στην μέση και ανοίγουμε πάλι το ζυμάρι σε κυκλικό σχήμα με το χέρι μας, το οποίο έχουμε αλείψει με ελαιόλαδο.

Τηγανίζουμε σε αρκετά ζεστό ελαιόλαδο, τα τηγανόψωμα μέχρι να ψηθούν και να πάρουν ρόδινο χρώμα και από τις δύο πλευρές.

Τα ακουμπάμε σε απορροφητικό χαρτί για μερικά λεπτά.

turopitakiaΤυροπιτάκια!

Υλικά:

450 γραμ. περίπου αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 φλ.τσ. χλιαρό γάλα
1 φλ. τσ. σπορέλαιο
½ κουτ. γλυκού κοφτό ζάχαρη
1 κουτ. σούπας ξύδι
1 κουτ. γλυκού μαγιά σε σκόνη
½ κουτ. γλυκού αλάτι

Υλικά για τη γέμιση!

200 γραμ. φέτα ή τρίμμα
1 αυγό
πιπέρι
λίγο γάλα εβαπορέ

Εκτέλεση:

Σε ένα μπολ, βάζουμε το χλιαρό γάλα (όχι πάνω από 35°C), τη ζάχαρη, τη μαγιά, 4 κουταλιές της σούπας αλεύρι και τα ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθούν και να γίνουν χυλός.

Το σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα και το αφήνουμε 10' να ενεργοποιηθεί η μαγιά.

Στη συνέχεια προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και φτιάχνουμε μια ζύμη που πρέπει να είναι απαλή, αφράτη και αρκετά λαδερή.

Αφού η ζύμη μαζευτεί σε μπάλα την χωρίζουμε σε 25 μπαλάκια, στο μέγεθος ενός μεγάλου καρυδιού.

Πατάμε την ζύμη ανάμεσα στις παλάμες μας να πλατύνει.

Λιώνουμε το τυρί με πιρούνι, τρίβουμε πιπέρι και προσθέτουμε το χτυπημένο αυγό .

Ανακατεύουμε καλά, γεμίζουμε κάθε πιτάκι με ένα κουταλάκι του γλυκού γέμιση.

Κλείνουμε το πιτάκι και πατάμε τις άκρες με πιρούνι.

Τα τοποθετούμε αραιά σε λαδωμένη λαμαρίνα και τα αλείφουμε με το γάλα εβαπορέ.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς, περίπου 25 λεπτά μέχρι να ροδίσουν.

spanakopitaΣπανακόπιτα!

Υλικά:

1 κιλό αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
αλάτι
χλιαρό νερό
1 κιλό σχεδόν βρασμένο σπανάκι
μισό κιλό τριμμένη φέτα

Εκτέλεση:

Ρίχνουμε το αλεύρι και το αλάτι στη συνέχεια προσθέτουμε λίγο λίγο το χλιαρό νερό.

Αφήνουμε την ζύμη να ξεκουραστεί για ένα τέταρτο.

Ανοίγουμε την μισή ζύμη και την απλώνουμε σε ένα λαδωμένο ταψί.

Μέτα ρίχνουμε το βρασμένο σπανάκι και την τριμμένη φέτα.

Στο τέλος ανοίγουμε την άλλη μισή ζύμη και την απλώνουμε πάνω από την γέμιση. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσει.

pasta flwra2Πάστα Φλώρα!

Υλικά:

1 κούπα βούτυρο
1/3 κούπας ζάχαρη
2 αυγά
2 κουταλιές κονιάκ
1 κουταλιά ξύσμα πορτοκάλι
3 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 χαρτάκι μπέικιν πάουντερ
1/2 κιλό μαρμελάδα της επιλογής σας

 

Εκτέλεση:

Χτυπήστε το βούτυρο με τη ζάχαρη, να ασπρίσει και να αφρατέψει.

Συνεχίζοντας το χτύπημα, ρίξτε ένα-ένα τα αυγά και ύστερα το κονιάκ.

Ρίξτε το αλεύρι, το μπέικιν και το ξύσμα και ζυμώστε ώσπου να γίνει μια ζύμη μαλακιά.

Στρώστε τα 2/3 της ζύμης στο σκεύος καλύπτοντας τα τοιχώματα.

Απλώστε επάνω στη ζύμη τη μαρμελάδα και με την υπόλοιπη ζύμη, πλάστε κορδόνια και στολίστε την επιφάνεια.

Ψήστε την τάρτα στους 175 βαθμούς για 35 λεπτά

 

Διαβάστε επίσης...


Διαφήμιση