familylife.gr
Η συντήρηση του μητρικού γάλακτος!

baby-foodΗ συλλογή του γάλακτος μπορεί να γίνει είτε με έκθλιψη του μαστού με το χέρι είτε με την άντληση με θήλαστρο.

Της Μάγδας Γκίκα, Παιδιάτρου, www.paidiatros-komotini.gr

Πριν την άντληση του γάλακτος απαιτείται σχολαστικό πλύσιμο των χεριών και των θηλών με σαπούνι και νερό.

Το γάλα μπορεί να συλλεχθεί σε αποστειρωμένα δοχεία (πλαστικά ή γυάλινα) με αεροστεγές καπάκι για ασφαλές κλείσιμο.

Τα εξαρτήματα του θηλάστρου και τα δοχεία, πρέπει να πλένονται με ζεστό νερό και σαπούνι και να ξεπλένονται καλά.

Η αποθήκευση του γάλακτος είναι προτιμότερο να γίνεται σε μικρές ποσότητες 60-120ml, για να αποφεύγεται η σπατάλη του.

Πάνω στα δοχεία φύλαξης να σημειώνεται η ημερομηνία συλλογής και να καταναλώνεται το παλαιότερο.

Αποθήκευση του γάλακτος:

Το μητρικό γάλα μπορεί να διατηρηθεί σε θερμοκρασία δωματίου ( μέχρι 25°C ) για 6-8 ώρες.
Μπορεί να διατηρηθεί σε ψυγειάκι χειρός με πάγο για 24 ώρες.
Αν ψυχθεί σε 4°C στο πιο κρύο μέρος του ψυγείου ( δηλ. στο πίσω μέρος ), μπορεί να διατηρηθεί για 3-5 ημέρες. Αυτός ο χρόνος μειώνεται σε 48 ώρες αν χρησιμοποιηθεί για πρόωρα μωρά.
Φύλαξη σε κατάψυξη που βρίσκεται εντός ψυγείου ( -15°C ): 2 εβδομάδες.
Φύλαξη σε ψυγείο/κατάψυξη με ξεχωριστές πόρτες ( -18°C ): 3-6 μήνες.
Φύλαξη σε καταψύκτη που δεν ανοίγει συχνά ( -20°C ): 6-12 μήνες.

Απόψυξη του γάλακτος:

Η απόψυξη γίνεται γρήγορα με τρεχούμενο χλιαρό νερό ή μέσα σε δοχείο με χλιαρό νερό ή αργά μέσα στο ψυγείο ( 4°C ). Στην τελευταία περίπτωση διατηρείται για 24 ώρες.
Προσοχή, το νερό που χρησιμοποιείται για την αναθέρμανση να μην ακουμπήσει στο στόμιο του δοχείου που περιέχει το γάλα.
Μη χρησιμοποιείτε φούρνο μικροκυμάτων για την αναθέρμανση, γιατί το γάλα αλλοιώνεται και δε θερμαίνεται σωστά.
Περιστρέψτε ελαφρά το δοχείο που περιέχει το γάλα για να ανακατευτεί το λίπος με το υπόλοιπο γάλα.
Αν περισσέψει γάλα, πετάξτε το.
Όταν το γάλα ξεπαγώσει δεν καταψύχεται πάλι.

 

Διαβάστε επίσης...


Διαφήμιση