familylife.gr
Μητρικό γάλα vs γάλα εμπορίου!
Ευρετήριο Άρθρου
Μητρικό γάλα vs γάλα εμπορίου!
σελίδα 2
Όλες οι Σελίδες


SugrisiGalataΟ μητρικός θηλασμός αποτελεί το μοναδικό φυσιολογικό και φυσικό τρόπο σίτισης των βρεφών.

Της Νούλας Μουλά διαιτολόγου- διατροφολόγου

Ποιά είναι τα πλεονεκτήματα του μητρικού γάλατος;

Το μητρικό γάλα αποτελεί την ιδανική τροφή για τα βρέφη με ευεργετικές προεκτάσεις στην οικογένεια, την κοινωνία, την οικονομία και την υγεία. Τα πλεονεκτήματα για την υγεία των παιδιών είναι πολλά και αναντικατάστατα. Το μητρικό γάλα αποτελεί το μοναδικό γάλα που είναι ειδικά σχεδιασμένο για τον άνθρωπο, αποτελεί την πιο πλήρη διατροφή, είναι εύπεπτο και πλούσιο σε αντισώματα και άλλους παράγοντες (όπως ζωντανά κύτταρα του ανοσοποιητικού, ορμόνες, αυξητικούς παράγοντες, αντιμικροβιακές και αντιφλεγμονώδεις ουσίες) που προστατεύουν από σοβαρές λοιμώξεις (ωτίτιδες, λοιμώξεις αναπνευστικού, γαστρεντερίτιδες, μηνιγγίτιδες κ.λ.π.). Επιπλέον η μητέρα μπορεί να χάσει τα κιλά της εγκυμοσύνης πιο εύκολα, καθώς το μέγεθος της μήτρας συρρικνώνεται γρηγορότερα και καταναλώνει επιπλέον περίπου 600 θερμίδες ημερησίως, έχει μικρότερη απώλεια αίματος και ταχύτερη ανάρρωση από τον τοκετό, μικρότερο κίνδυνο ανάπτυξης οστεοπόρωσης, καρκίνου μαστού και ωοθηκών.

Ο μητρικός θηλασμός, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως η φυσική συνέχεια της εγκυμοσύνης. Πολλοί είναι εκείνοι όμως, που ισχυρίζονται ότι τα ειδικά βρεφικά γάλατα εμπορίου έχουν την ίδια αξία με το μητρικό γάλα. Ας δούμε αρχικά, τι είναι τα ειδικά βρεφικά γάλατα του εμπορίου και εν συνεχεία να κάνουμε τη σύγκριση τους.

Μητρικό γάλα vs γάλα εμπορίου

Τα βρεφικά γάλατα παρασκευάζονται σύμφωνα με ορισμένες προδιαγραφές και διακρίνονται σε πρώτης και δεύτερης βρεφικής ηλικίας. Η σύνθεση τους πρέπει να μοιάζει όσο το δυνατόν περισσότερο με το μητρικό γάλα. Οι εταιρίες χρησιμοποιούν ως βάση αποβουτυρωμένο αγελαδινό γάλα ή ένα μείγμα αποβουτυρωμένου αγελαδινού γάλακτος με πρόσθετη πρωτεΐνη ορού. Το λίπος του αγελαδινού γάλακτος αντικαθίσταται από φυτικά έλαια. Προστίθενται λακτόζη, βιταμίνες και ανόργανα στοιχεία σε αναλογίες τέτοιες που κάνουν τη σύσταση τους να μοιάζει με το μητρικό γάλα. Οι πρωτεΐνες του μητρικού γάλακτος είναι η πρωτεΐνη ορού (γαλακτολευκωματίνες και γαλακτοσφαιρίνες) και η καζεΐνη σε αναλογία 80 προς 20. Στο αγελαδινό η αναλογία αντιστρέφεται σε 20 προς 80. Μερικά βρεφικά γάλατα διατηρούν την αναλογία πρωτεΐνης ορού προς καζεΐνη σε 20 προς 80. Ενώ σε άλλα προστίθενται πρωτεΐνη ορού ώστε η αναλογία να τροποποιηθεί και να γίνει 60 προς 40. Και οι δυο τρόποι θεωρούνται κατάλληλοι για τελειόμηνα βρέφη, ενώ για πρόωρα προτιμάται η σύνθεση με τη μεγαλύτερη αναλογία πρωτεΐνης ορού. Επίσης, επειδή το μητρικό γάλα είναι καλή πηγή του αμινοξέος ταυρίνη, σε πολλά βρεφικά γάλατα του εμπορίου προστίθεται ταυρίνη σε τέτοια ποσότητα ώστε να μοιάζει με το μητρικό γάλα. Γενικά, στα ειδικά βρεφικά γάλατα εμπορίου θα λέγαμε ότι η εικόνα των αμινοξέων προσομοιάζει με αυτή του μητρικού γάλακτος. Όσον αφορά τις βιταμίνες και τα ανόργανα στοιχεία, η απορρόφηση τους είναι καλύτερη όταν προέρχονται από το μητρικό γάλα. Για να ξεπεραστεί αυτό το μειονέκτημα χαμηλής βιοδιαθεσιμότητας, προστίθενται ποσότητες ανόργανων στοιχείων μεγαλύτερες από αυτές του μητρικού γάλακτος, προκειμένου να αυξηθούν τα επίπεδα απορρόφησης. Συνήθως γίνεται εμπλουτισμός με σίδηρο, ψευδάργυρο και βιταμίνης D. Η μείωση της συχνότητας εμφάνισης αναιμίας στα βρέφη, θεωρείται ότι σχετίζεται με τον εμπλουτισμό των παρασκευασμάτων για βρέφη, σε σίδηρο. Στα περισσότερα γάλατα εμπορίου χρησιμοποιούνται ως βάση οι πρωτεΐνες του αγελαδινού γάλακτος, ενώ σε ορισμένα τη πρωτεΐνη σόγιας. Οι δυο αυτοί τύποι υποκατάστατου γάλακτος θεωρούνται ισοδύναμοι από διατροφική άποψη, αλλά διαφέρουν όσο αφορά το είδος της πρωτεΐνης και των υδατανθράκων που περιέχουν. Επίσης κυκλοφορούν στο εμπόριο γάλατα εμπλουτισμένα με νουκλεοτίδια. Πρόσφατα διερευνάται η επίδραση παρασκευασμάτων που στηρίζονται στη σόγια στη υγεία των βρεφών, ο προβληματισμός για τα γάλατα αυτά, οφείλεται στη έκθεση των βρεφών σε φυτοοιστρογόνα ή ισοφλαβόνες, η οποία είναι χίλιες φορές μεγαλύτερη από αυτή των βρεφών που θηλάζουν ή τρέφονται με ειδικό παρασκεύασμα που έχει βάση το αγελαδινό γάλα. Σε μελέτες που έγιναν σε βρέφη που τρέφονταν με γάλατα σόγιας, οι συγκεντρώσεις αυτών των ουσιών στο πλάσμα τους ήταν υψηλότερες από αυτές των βρεφών που θήλαζαν ή σιτίζονταν με παρασκεύασμα από αγελαδινό γάλα.

Παρόλο που οι εταιρίες θεωρούν ότι τα ειδικά βρεφικά γάλατα εμπορίου είναι ισάξια με το μητρικό, αν τα συγκρίνουμε θα δούμε τα αναρίθμητα πλεονεκτήματα του μητρικού γάλακτος.



 

Διαβάστε επίσης...


Διαφήμιση