familylife.gr
Από το μπιμπερό …στο κύπελλο

bibero_kypelloΑνακαλύψτε τα 5 σημαντικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς για την έναρξη, τη χρήση και τη διακοπή των κυπέλλων στα παιδιά.

Από την επιστημονική ομάδα της KITE HELLAS

1. Ξεκινήστε τα μεταβατικά κύπελλα νωρίς: Τα μωρά αρχίζουν συνήθως τη στερεά τροφή από τους 6 μήνες. Αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή για να εισαγάγετε νερό και (αραιωμένο) χυμό. Μια καλή ιδέα είναι να πάρετε νωρίτερα μερικά κύπελλα με λαβές, καπάκια κ.λπ. για να συνηθίσει το παιδί σας στην ιδέα ότι τα υγρά (συμπεριλαμβανομένου του γάλακτος) μπορούν να βρίσκονται σε κάτι άλλο εκτός από ένα μπιμπερό ή το μαστό.

Ενώ τα μωρά θα διασκεδάζουν πετώντας και παίζοντας με αυτά τα κύπελλα, γύρω στους 9 μήνες, πολλά μωρά θα ξεκινήσουν και να πίνουν από αυτά. Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής (ΑΑΡ) συνιστά τα παιδιά να σταματούν το μπιμπερό και να πίνουν από μεταβατικά κύπελλα γύρω στο ένα έτος της ηλικίας τους.

2. Χρησιμοποιήστε τα κύπελλα με σύνεση: Αποφύγετε τη χρήση μεταβατικών κυπέλλων ως πιπίλα και μην επιτρέπετε στα παιδιά να πίνουν όλη την ημέρα από αυτά, εκτός και αν περιέχουν νερό. Τα κυπελάκια με γάλα, χυμό, επιτρέπουν τη ζάχαρη (ακόμα και τη φυσική) να παραμένει στο στόμα περισσότερο και έτσι αυξάνεται ο κίνδυνο φθοράς των δοντιών. Αυτός μπορεί να είναι ο λόγος που οι τρύπες στα δόντια έχουν αυξηθεί κατά 15 % από 1994 μέχρι το 2002 σε παιδιά 2-5 ετών, σύμφωνα με το Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

3. Εγκαταλείψτε τα μεταβατικά κύπελλα το συντομότερο: Τα μεταβατικά κυπελλάκια υποτίθεται ότι πρέπει να χρησιμοποιούνται ως μια σύντομη μετάβαση στα κανονικά κύπελλα. Η κατάχρηση των μεταβατικών κυπέλλων μπορεί να προκαλέσει από τερηδόνα μέχρι και δυσκολίες στην ομιλία. Επειδή τα παιδιά ρουφούν από τα κυπελλάκια με τον ίδιο τρόπο που ρουφούν και από το μπιμπερό, εάν χρησιμοποιούνται για πολύ καιρό, μπορεί να αλλάξει η θέση της γλώσσας και των δοντιών, προκαλώντας πιθανώς ψεύδισμα και προβλήματα άρθρωσης. Ένα άλλο μειονέκτημα για τα μικρά παιδιά από το πιπίλισμα για υπερβολικά μεγάλο χρονικό διάστημα είναι αυτό που ονομάζεται Διαταραχές Στοματοπροσωπικών Λειτουργιών. Τα μεταβατικά κύπελλα πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο για έναν περίπου μήνα. Η χρήση κυπέλλων με ένα καλαμάκι είναι προτιμότερη για την ανάπτυξη του λόγου και την υγεία των δοντιών.

Συμπέρασμα: Κάντε μετάβαση σε ένα κύπελλο με καλαμάκι, το συντομότερο δυνατό.

4. Ενθαρρύνετε τα παιδιά να πίνουν από κανονικά κύπελλα: Η AAP συστήνει να διδάσκουμε στα παιδιά να πίνουν από τα κανονικά κύπελλα μεταξύ 12 και 15 μηνών. Μόλις τα παιδιά το κατακτήσουν αυτό, ίσως να θέλετε να χρησιμοποιήσετε κανονικά κύπελλα στα γεύματα και κύπελλα με καλαμάκι για το νερό όταν είστε στο δρόμο.

5. Σύμφωνα με το Εγχειρίδιο Παιδιατρικής Διατροφής του ΑΑΡ, τα παιδιά είναι έτοιμα να εγκαταλείψουν τα μεταβατικά κύπελλα κατά τα 2 ή 3 έτη τους. Εάν το παιδί σας χρησιμοποιεί ένα ανοικτό κύπελλο και μερικά ποτήρια με καλαμάκια είναι πιθανώς εντάξει.

Η πρότασή μας: Το Κύπελλο με Καλαμάκι της mOmma (by Lansinoh) είναι ένα καινοτόμο προϊόν που αφήνει εκτός συναγωνισμού τα τρέχοντα προϊόντα της αγοράς για το τάισμα των νηπίων. Το ιταλικό design των mOmma επικεντρώνεται στην ανάπτυξη των παιδιών, δεδομένου ότι ενθαρρύνει την ανεξάρτητη σίτιση και το στοχαστικό παιχνίδι κατά τη διάρκεια των γευμάτων. Το στρογγυλό σχήμα του mOmma -Κύπελλο με Καλαμάκι και οι λαβές του για εύκολο πιάσιμο από το νήπιο είναι εργονομικά σχεδιασμένα για τα χέρια του παιδιού, ενώ η κίνηση « πέρα - δώθε» αιχμαλωτίζει την προσοχή του και διεγείρει την περιέργειά του. Το σύγχρονο και προηγμένο σύστημα « Μέσα & Έξω» αποθηκεύει το καλαμάκι στο καπάκι, για την αποτροπή διαρροών και εξασφαλίζει μέγιστη υγιεινή όταν βρίσκεστε σε κίνηση. Το προϊόν της mOmma Κύπελλο με Καλαμάκι και Διπλή Λαβή κέρδισε το Μάρτιο 2012 το βραβείο ΗΠΑ -2012 -Προϊόν της Χρονιάς σύμφωνα με μια ψηφοφορία με πάνω από 50.000 καταναλωτές. Πρόκειται για μια σημαντική διάκριση που οι γονείς πρέπει να γνωρίζουν όταν αξιολογούν προϊόντα από την αγορά, καθώς η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής συνιστά για τα παιδιά κάτω των 2 ετών, παιχνίδι χωρίς δομές, για την ανάπτυξη του εγκεφάλου και των κινητικών δεξιοτήτων. Όλα τα προϊόντα της σειράς mOmma επιτρέπουν στο παιδί να παίζει φυσικά και βοηθούν στη διέγερση της περιέργειάς του με φυσικό τρόπο κατά τη διάρκεια των γευμάτων, αλλά και μετά.

 

Διαβάστε επίσης...


Διαφήμιση