familylife.gr
Τι να τρώει για να γίνει υγιής ενήλικας

vrefikes_diatrofikes_sinithiesΔιαβάστε τι πρέπει να τρώει το παιδάκι σας στην βρεφική και παιδική ηλικία, για να μειωθούν οι πιθανότητες παθήσεων σε μεγαλύτερες ηλικίες.

Του Γιάννη Μανιού, επίκουρου καθηγητή, τμήμα Επιστήμης Διατροφής και Διαιτολογίας, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Αθηνών

Ιστορικά, οι συστάσεις που έχουν αναπτυχθεί για τη διατροφή βρεφών, νηπίων και παιδιών αποσκοπούν κυρίως στην πρόληψη του υποσιτισμού και διάφορών συχνών διατροφικών ανεπαρκειών, όπως π.χ. της σιδηροπενικής αναιμίας, και κατ' επέκταση στην κάλυψη των αναπτυξιακών αναγκών τους.

Στις μέρες μας, ο στόχος των διατροφικών συστάσεων που απευθύνονται σε βρέφη, νήπια και παιδιά έχει επιπλέον μετατοπιστεί προς την πρόληψη χρονίων νοσημάτων, όπως η παχυσαρκία, τα καρδιαγγειακά, ο σακχαρώδης διαβήτης κ.α. που μπορούν να εμφανιστούν σε μεταγενέστερα στάδια της ζωής και κυρίως κατά την ενήλικη ζωή.

Η διαμόρφωση, λοιπόν, ισορροπημένων διατροφικών συνηθειών στα πρώτα στάδια της ζωής αποτελεί πρωταρχικό στόχο των συστάσεων που προτείνουν εξειδικευμένοι διεθνείς επιστημονικοί οργανισμοί για τα διάφορα στάδια της ζωής από τη γέννηση και μετά.

Ενδεικτικά αναφέρουμε τις συστάσεις της «Αμερικάνικης Διαιτολογικής Εταιρείας» για τη διαμόρφωση ισορροπημένων διατροφικών συνηθειών σε παιδιά ηλικίας 2 έως 13 ετών που συνοψίζονται στον ακόλουθο πίνακα:

Πίνακας 1. Διατροφικές συστάσεις για παιδιά ηλικίας 2-13 ετών (σε μερίδες ανά ημέρα)

 

2-3 ετών

4-8 ετών

9-13 ετών

Δημητριακά

3

4 έως 5

5 έως 6

(30 γρ.)

(30 γρ.)

(30 γρ.)

Λαχανικά

1

1 έως 1,5

2 έως 2,5

(1/3 φλιτζανιού)

(1/2 φλιτζανιού)

(1 φλιτζάνι)

Φρούτα

1

1,5

1,5

(1/3 φλιτζανιού)

(1 φλιτζάνι)

(1 φλιτζάνι)

Κρέας, ψάρι, αυγό & όσπρια

2

(30 γρ.)

3 έως 4

(30 γρ.)

5

(30 γρ.)

Γαλακτοκομικά

2

2

3

(1 φλιτζάνι)

(1 φλιτζάνι)

(1 φλιτζάνι)

Στις παρενθέσεις αναφέρεται το μέγεθος της μερίδας σε κάθε περίπτωση.

Επιπλέον για τα παιδιά προτείνεται:

• η κατανάλωση πρωινού καθημερινά ή τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας,

• η κατανάλωση 2 έως 3 σνακς (π.χ. λαχανικά και φρούτα εποχής, τοστ, κουλούρι Θεσσαλονίκης, γιαούρτι με φρούτα ή μέλι, μπάρα δημητριακών κ.τλ.) ημερησίως, ενδιάμεσα των κύριων γευμάτων,

• ενδεικτικά προτείνεται ένα σνακ στο σχολείο, ένα το απόγευμα και ένα προ του ύπνου.

Καθώς οι γονείς αποτελούν τα πρώτα διατροφικά πρότυπα των παιδιών τους, παίζουν κεντρικό ρόλο στη διαμόρφωση των διατροφικών τους συνηθειών. Ειδικότερα οι γονείς ακολουθώντας συγκεκριμένες πρακτικές μπορούν να ενισχύσουν τις ισορροπημένες και υγιεινές διατροφικές συνήθειες των παιδιών τους. Πιο συγκεκριμένα στο πλαίσιο τέτοιου είδους πρακτικών οι γονείς μπορούν:

• να αφήνουν τα παιδιά να διαλέγουν τα φρούτα και τα λαχανικά που τους αρέσουν περισσότερο όταν τα αγοράζουν.

• να αφήνουν τα παιδιά να βοηθούν στην προετοιμασία του φαγητού.

• να μην μαγειρεύουν ξεχωριστά για το παιδί.

• να χρησιμοποιούν κατάλληλα πιάτα και μαχαιροπήρουνα ελκυστικά για τα παιδιά.

• να φροντίζουν να τρώει όλη η οικογένεια μαζί στο τραπέζι.

• να μην καταναλώνουν τα γεύματα τους μπροστά στην τηλεόραση.

• να μην χρησιμοποιούν τα τρόφιμα ως επιβράβευση.

Συμπερασματικά, η προώθηση ισορροπημένων διατροφικών συνηθειών σε βρέφη και παιδιά αποτελεί αντικείμενο αγαστής συνεργασίας μεταξύ των επιστημονικών φορέων που προσφέρουν κατευθυντήριες οδηγίες, των επιστημόνων υγείας (π.χ. παιδιάτρων και διαιτολόγων) που εξατομικεύουν τις οδηγίες αυτές προς τους γονείς και τέλος των γονέων που καλούνται να τις εφαρμόσουν.

Πηγή: www.eligast.gr

 

Διαβάστε επίσης...


Διαφήμιση