familylife.gr
Σούπες: Το φαγητό των μωρών!

soupesΠότε ξεκινάμε να δίνουμε σούπες στο μωρό και ποιες είναι οι καλύτερες;

Του Μάριου Ανδρέου, παιδιάτρου, www.paidiatros.gr 

 
 

Χορτόσουπα μπορείτε να ξεκινήσετε από τον 6ο μήνα(για περίπου 7-10 ημέρες), μετά δώστε κοτόσουπα (για 7-10 ημέρες) και στη συνέχεια την κρεατόσουπα.

Αφού ολοκληρωθούν οι σούπες, μπορείτε να τις δίνετε εναλλάξ στο μωρό σας ανά 2 ημέρες. Ψαρόσουπα μπορείτε να ξεκινήσετε από τον 9ο μήνα.

Χορτόσουπα (από τον 6ο μήνα)

Υλικά:
· 2 μικρές πατάτες
· 2 μικρά καρότα
· 3-4 είδη από διάφορα χορταρικά εποχής (σέλινο, κολοκυθάκια, σπανάκι, φασολάκια κλπ)
· 2 κουταλάκια του γλυκού ελαιόλαδο.
· 1-3 κουταλάκια χυμό φρέσκιας ντομάτας ή 1 κουταλάκι χυμό φρέσκου λεμονιού.

Προετοιμασία:
Καθαρίστε και πλύνετε με άφθονο νερό τις πατά­τες, τα καρότα και τα χορταρικά. Βάζετε σε μια κατσαρόλα 4 ποτήρια νερό και όταν αυτό αρ­χίσει να βράζει προσθέστε τις πατά­τες, τα καρότα και τα χορταρικά. Αφή­στε τα να βράσουν σε μέτρια φωτιά για 30-40 λεπτά.

Αλέστε το περιεχόμενο της κατσαρόλας στο μίξερ και αδειάστε το μείγμα σε πιάτο προσθέτοντας το χυμό ντομάτας ή λεμονιού και το λάδι. Αφήστε τη σούπα να κρυώσει λίγο. Ανακατέψτε καλά με το κουτάλι.

Η χορτόσουπα του μωρού σας είναι έτοιμη. Ξεκινήστε την πρώτη ημέρα με 2 κουταλάκια χορτόσουπα και συμπλήρωμα γάλα και αυξάνετε καθημερινά 2 κουταλάκια μέχρι να φτάσετε στα 20 με 25, οπότε δεν χρειάζεται συμπλήρωμα με γάλα.

Κοτόσουπα! Κοτόσουπα μπορείτε να την ξεκινήσετε από τον 6ο μήνα

Υλικά:
· 50-100γρ στήθος από κοτόπουλο χωρίς πέτσες.
· 2 μικρές πατάτες
· 2 μικρά καρότα
· 3 -4 είδη από διάφορα χορταρικά εποχής(σέλινο, κολοκυθάκια, σπανάκι, φασολάκια, κλπ
· 2 κουταλάκια του γλυκού ελαιόλαδο.
· 1-3 κουταλάκια χυμό φρέσκιας ντομάτας ή 1 κουταλάκι χυμό φρέσκου λεμονιού.

Προετοιμασία:
Καθαρίστε και πλύνετε καλά τα χορταρι­κά, τις πατάτες, τα καρότα και το κοτό­πουλο. Κόψτε το κοτόπουλο σε μικρά κομματάκια. Βάλτε το σε μια κατσαρόλα να βράσει με 2-3 ποτήρια νερό. Μετά την πρώτη βράση, χαμηλώστε τη φωτιά και αφήστε το κοτόπουλο να σιγοβράσει για 30 λεπτά. Προσθέστε τα χορταρικά, τις πατάτες και τα καρότα και βράστε τα για άλλα 20 λεπτά.

Αλέστε το περιεχόμενο της κατσαρόλας στο μίξερ. Αδειάστε το μείγμα στο πιάτο του μωρού και προ­σθέστε το χυμό ντομάτας ή λεμονιού και το λάδι. Ανακατέψτε καλά με το κουτάλι Αφήστε τη σούπα να κρυώσει λίγο.

Η κοτόσουπα του μωρού σας είναι έτοιμη. Ξεκινήστε την πρώτη ημέρα με 2 κουταλάκια κοτόσουπα και συμπλήρωμα γάλα και αυξάνετε καθημερινά 2 κουταλάκια μέχρι να φτάσετε στα 20 με 25, οπότε δεν χρειάζεται συμπλήρωμα με γάλα.

Κρεατόσουπα! Κρεατόσουπα μπορείτε να την ξεκινήσετε από τον 6ο μήνα

Υλικά:
· 50-100γρ κρέας μοσχαρίσιο κρέας ή αρνάκι ή κατσικάκι χωρίς λίπος, πέτσες ή νεύρα.
· 2 μικρές πατάτες
· 2 μικρά καρότα
· 3-4 είδη από διάφορα χορταρικά εποχής(σέλινο, κολοκυθάκια, σπανάκι, φασολάκια κλπ)
· 2 κουταλάκια του γλυκού ελαιόλαδο.
· 1-3 κουταλάκια χυμό φρέσκιας ντομάτας ή 1 κουταλάκι χυμό φρέσκου λεμονιού.

Προετοιμασία:
Πλένετε προσεκτικά το κρέας και το κόβετε σε μικρά κομματάκια. Βάλτε το κρέας να βράσει
σε μια κατσαρόλα με 2-3 ποτήρια νερό για 30 λεπτά. Πλύνετε και καθαρίστε καλά τα χορταρικά, τις πατάτες και τα καρότα.

Προσθέστε τα στο κρέας που βράζει.
Αφήστε το μείγμα να βράσει για άλλα 30 λεπτά. Αλέστε το περιεχόμενο της κατσαρόλας στο μίξερ. Αδειάστε το
μέσα σε ένα πιάτο και προσθέστε το χυμό ντομάτας ή λεμονιού και το λάδι.

Αφήστε τη σούπα να κρυώσει λίγο.
Ανακατέψτε καλά με κουτάλι και η κρεατόσουπα του μωρού σας είναι έτοιμη.

Ξεκινήστε την πρώτη ημέρα με 2 κουταλάκια κρεατόσουπα και συμπλήρωμα γάλα και αυξάνετε καθημερινά 2 κουταλάκια μέχρι να φτάσετε στα 20 με 25, οπότε δεν χρειάζεται συμπλήρωμα με γάλα.

Ψαρόσουπα! Όταν το μωράκι σας γίνει 9 μηνών μπορείτε επιτέλους να δοκιμάσετε και ψάρι.

Υλικά:
· 1 μετρίου μεγέθους φρέσκο άπαχο ψάρι. (μπακαλιάρο, τσιπούρα, λυθρίνι κα.)
· 2 μικρές πατάτες
· 1-2 μικρά καρότα
· 3-4 είδη από διάφορα χορταρικά εποχής(σέλινο, κολοκυθάκια, σπανάκι, φασολάκια κλπ)
· 2 κουταλάκια του γλυκού ελαιόλαδο.
· 1-3 κουταλάκια χυμό φρέσκιας ντομάτας ή 1 κουταλάκι χυμό φρέσκου λεμονιού.

Προετοιμασία:
Καθαρίστε και πλύνετε καλά τα χορταρι­κά, τις πατάτες και τα καρότα. Βάλτε τα σε μια κατσαρόλα να βράσουν μαζί με 3 ποτήρια νερό για 30 λεπτά. Αφαιρέστε τα κόκαλα του ψαριού και βράστε το μαζί με τις πατάτες, τα καρότα και τα χορταρικά για άλλα 20 λεπτά. Μετά σουρώστε το περιεχόμενο της κατσαρόλας και αδειάστε το στο μίξερ.

Αλέστε το μείγμα και αδειάστε το στο πιάτο του μωρού. Προσθέστε το χυμό ντομάτας ή λεμονιού και το λάδι. Αφήστε τη σούπα να κρυώσει λίγο. Η ψαρόσουπα του μωρού σας είναι έτοιμη.

Ξεκινήστε την πρώτη ημέρα με 2 κουταλάκια ψαρόσουπα και συμπλήρωμα γάλα και αυξάνετε καθημερινά 2 κουταλάκια μέχρι να φτάσετε στα 20 με 25, οπότε δεν χρειάζεται συμπλήρωμα με γάλα.

 

Διαβάστε επίσης...


Διαφήμιση