familylife.gr
Τα απαραίτητα για τη βρεφική περιποίηση
Ευρετήριο Άρθρου
Τα απαραίτητα για τη βρεφική περιποίηση
Σελίδα 2
Όλες οι Σελίδες

vrefiki-peripioisiΤο μωρό σας έχει μόλις γεννηθεί. Είναι όμορφο, έξυπνο, έχει τα δικά σας μάτια, μοιάζει και λίγο στον άντρα σας, όταν μεγαλώσει θα γίνει γιατρός, δικηγόρος, ποδοσφαιριστής, χορεύτρια, αλλά έως τότε πρέπει να περιμένετε τουλάχιστον 20 χρόνια.

Σταματήστε, λοιπόν, να ονειροπολείτε και αφοσιωθείτε στο τώρα. Σε αυτό το τεύχος θα σας βοηθήσουμε να φτιάξετε ένα καλάθι καλλυντικών για το μωρό σας και μαζί (τρόπος του λέγειν) θα κάνουμε και το πρώτο του μπάνιο, στην μπανιέρα προς το παρόν. Στο επόμενο τεύχος έπεται και συνέχεια, στη θάλασσα.

Της Δήμητρας Μαυρίδου, σε συνεργασία με την κα Τάλια Τσιβιτανίδου- Κάκουρου, παιδίατρο-παιδοδερματολόγο*

Στα φαρμακεία και στα σούπερ μάρκετ θα βρείτε μεγάλη ποικιλία καλλυντικών που απευθύνονται στο μωρό σας. Όλα όσα έχουν αυτή την ένδειξη είναι πλήρως ελεγμένα και δεν προκαλούν παρενέργειες. Συνήθως, τα καλλυντικά χωρίζονται σε δύο κατηγορίες, από 0-3 ετών και 3-6 ετών,  αφού μεγαλώνοντας το παιδί, η επιδερμίδα του έχει άλλες ανάγκες. Η κα Τσιβιτανίδου ανέλαβε να μας ενημερώσει γι’ αυτά που πρέπει να γνωρίζουμε.

Ποιες είναι οι κυριότερες κατηγορίες στις οποίες μπορούν να διαχωριστούν τα καλλυντικά βρεφικής και παιδικής περιποίησης;

Ο τύπος του παιδικού καλλυντικού επιλέγεται, κατά κύριο λόγο, ανάλογα με τις ανάγκες της επιδερμίδας. Προτού χορηγήσουμε καλλυντικά για την περιποίηση του δέρματος του βρέφους ή του παιδιού, πρέπει να εξηγήσουμε πόσο σημαντική είναι για την υγεία του παιδιού η φροντίδα του δέρματος με τη χρήση κατάλληλων καλλυντικών. Εξηγώ, λοιπόν, ότι το δέρμα μας καλύπτεται από ένα φιλμ από λίπος, τον επιδερμιδικό φραγμό. Το φιλμ αυτό προστατεύει το δέρμα από το περιβάλλον. Όταν το δέρμα είναι ξηρό, αυτό σημαίνει ότι το φιλμ αυτό πάσχει, είναι σπασμένο, με αποτέλεσμα να επιτρέπεται η απώλεια νερού. Δηλαδή, το ξηρό δέρμα δεν οφείλεται στο ότι το παιδί δεν πίνει υγρά, αλλά στο ότι χάνει υγρά από το δέρμα του. Παράλληλα, όμως, επιτρέπεται και η είσοδος ερεθιστικών ουσιών από το περιβάλλον στο δέρμα. Έτσι, το ξηρό δέρμα εύκολα θα ερεθιστεί και το παιδί θα έχει φαγούρα, θα αναπτύξει έκζεμα ή θα μολυνθεί.

Η υδατική κρέμα/αλοιφή διορθώνει τον επιδερμιδικό φραγμό. Επομένως, πρέπει να χρησιμοποιείται τουλάχιστον για όσο διάστημα το παιδί έχει πρόβλημα και τόσο συχνά ώστε το δέρμα να διατηρείται μαλακό. Επομένως, στο ξηρό παιδικό δέρμα η χρήση μαλακτικών ουσιών δεν είναι προαιρετική για λόγους αισθητικής, αλλά επιτακτική για λόγους υγείας. Όσο ξηρότερο είναι το δέρμα, τόσο πιο παχύρρευστη ουσία (κρέμα/αλοιφή) θα δώσουμε.

Επίσης, και στο παιδί με το μαλακό δέρμα η ενυδάτωση είναι απαραίτητη. Ενισχύει τον επιδερμιδικό του φραγμό, κάνει το δέρμα του πιο βελούδινο και, κυρίως, πιο ανθεκτικό στο περιβάλλον. Επομένως, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα υδαρές γαλάκτωμα ή λοσιόν αμέσως μετά το μπάνιο του σε όλο το σώμα και μια παχύρρευστη κρέμα ή αλοιφή για τους αγκώνες, τα γόνατα και τα πέλματα. Για το υγιές δέρμα, τα παιδικά καλλυντικά κατηγοριοποιούνται ανάλογα με την ηλικία του παιδιού. Τα βρεφικά προϊόντα απευθύνονται σε πιο ευαίσθητη επιδερμίδα.

Ποια είναι τα κυριότερα καλλυντικά που πρέπει να περιλαμβάνει ένα καλάθι με προϊόντα περιποίησης για το μωρό;

α) Παιδικό σαπούνι/αφρόλουτρο. Τονίζεται ότι όλα τα παιδικά σαπούνια, σήμερα, κατ’ ευφημισμόν ονομάζονται σαπούνια. Πρόκειται για υποκατάστατα σαπουνιού, καθαριστικές ουσίες απαλλαγμένες από αλκάλεα και εμπλουτισμένες με ενυδατικούς παράγοντες που, ταυτόχρονα, καθαρίζουν το δέρμα, σέβονται την ισορροπία του και το ενυδατώνουν. Σημειώνεται ότι η διαφορά του αφρόλουτρου από το σαμπουάν έγκειται στο ότι στο σαμπουάν προστίθενται ειδικές ουσίες που κάνουν τα μαλλιά να γυαλίζουν, δηλαδή να μην είναι θαμπά. Στα μωρά μπορεί να χρησιμοποιηθεί αφρόλουτρο/σαμπουάν.

β) Ενυδατική λοσιόν, κρέμα ή αλοιφή για όλο το σώμα, ανάλογα με το αν το δέρμα είναι ξηρό ή όχι.

γ) Κρέμα/αλοιφή αποφρακτικού τύπου για την περιοχή της πάνας. Στόχο έχει να δημιουργεί ένα φιλμ προστασίας, ώστε να αποφεύγονται οι ερεθισμοί στην ευαίσθητη περιοχή.

δ) Ειδική πούδρα για τους καλοκαιρινούς μήνες, που στόχο έχει να συγκρατεί τον ιδρώτα, κι έτσι να αποφεύγεται ο ερεθισμός (δροτσίλα).


Πόσο καιρό μπορούμε να διατηρήσουμε τα προϊόντα βρεφικής και παιδικής περιποίησης; Υπάρχει αυστηρή ημερομηνία λήξης;

Αναγράφεται ημερομηνία λήξης στα προϊόντα βρεφικής και παιδικής περιποίησης, την οποία πρέπει να προσέχουμε. Επίσης, μετά το άνοιγμά τους είναι προτιμότερο να μην χρησιμοποιούνται πέραν των 6 μηνών.

Τι ορίζουν οι οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα συστατικά των παιδικών καλλυντικών;

Πρέπει να αποφεύγεται το χρώμα και το άρωμα, γιατί μπορεί να προκαλέσουν αλλεργική αντίδραση στο παιδί. Επίσης, ελέγχονται οι ουσίες που περιέχουν όσον αφορά την ποιότητα και ποσότητα/αναλογία τους, ώστε να μην αλλοιώνουν την ομοιοστασία του δέρματος

Από ποια ηλικία και μετά μπορούν τα παιδιά να χρησιμοποιούν τα καλλυντικά περιποίησης των γονιών τους (π.χ., σαμπουάν, αφρόλουτρα κλπ.);

Σε όλη τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας είναι προτιμότερο τα παιδιά να χρησιμοποιούν καλλυντικά που απευθύνονται στην ηλικία τους. Αν οι γονείς για διάφορους λόγους (π.χ., οικονομικούς) προτιμούν καλλυντικά κοινά για όλη την οικογένεια, τότε πρέπει να προσέχουν το σαπούνι να είναι ουδέτερο, χωρίς χρώμα και άρωμα. Το ίδιο ισχύει και για τις ενυδατικές κρέμες/αλοιφές.

Τα προϊόντα styling που χρησιμοποιούνται για τα παιδιά σε τι διαφέρουν από τα αντίστοιχα προϊόντα ενηλίκων;

Το ζωντανό κομμάτι της τρίχας είναι η ρίζα της. Ο θύσανος της τρίχας, δηλαδή το κομμάτι που βρίσκεται εκτός δέρματος, είναι νεκρός ιστός. Επομένως, για να είμαστε ακριβείς, οτιδήποτε μπαίνει στα μαλλιά, χωρίς να ακουμπάει στο δέρμα, τα μάτια ή να εισπνέεται, δεν δημιουργεί πρόβλημα. Βέβαια, είναι προτιμότερο και σε αυτή την περίπτωση το παιδί να χρησιμοποιεί τα δικά του καλλυντικά, που είναι προσεγμένα, ώστε να ελαχιστοποιείται η πιθανότητα ερεθισμού.

Σαν ξεχωριστό αρθράκι

Η «ιεροτελεστία» του βρεφικού μπάνιου

Είναι γεγονός ότι το μωρό σας πέρασε γύρω στους 9 μήνες μέσα στο νερό. Δεν μπορούσε να κολυμπήσει βέβαια, αλλά μάλλον συνήθισε σε αυτή την υγρή αγκαλιά. Θα περίμενε κανείς, λοιπόν, ότι το πρώτο του μπάνιο θα είναι σίγουρη απόλαυση. Δεν είναι, όμως, έτσι. Είναι αρκετά τα μωρά που φοβούνται το νερό και είναι πιθανόν να ανήκει σε αυτά και το δικό σας μωρό. Υπάρχουν, παρ’ όλα αυτά, αρκετοί τρόποι για να το κάνετε να νιώσει ωραία και ν’ αρχίσει να απολαμβάνει το μπάνιο του. Ας δούμε μερικούς απ’ αυτούς:

  1. Καταρχάς, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι πρέπει να πλένετε το μωρό σας έως τεσσάρων περίπου μηνών στην ειδική μπανιέρα για τα μωρά ή σε μια λεκάνη, αρκεί και στις δύο περιπτώσεις να είναι στερεωμένα σε σταθερό σημείο. Όταν το μωράκι θ’ αρχίσει να κάθεται, μπορείτε να το κάνετε μπάνιο στην κανονική μπανιέρα. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να βάλετε στο δάπεδο της μπανιέρας κάποιο αντιολισθητικό πατάκι για να μην γλιστρήσει το μωρό και, φυσικά, θα την γεμίσετε με ελάχιστο νερό. Για να απολαύσει το μωρό σας το μπάνιο του, μπορείτε να προσθέσετε διάφορα παιχνιδάκια μπάνιου. Προσοχή όμως, γιατί το μωρό μπορεί εύκολα να σας γλιστρήσει.
  2. Το νερό του μπάνιου πρέπει να είναι  χλιαρό και όχι ζεστό. Για να ελέγξετε τη θερμοκρασία του, μπορείτε να βρέξετε τον αγκώνα σας, που είναι και το πιο ευαίσθητο σημείο του σώματός μας.
  3. Αν δείτε ότι το μωρό σας φοβάται το νερό και αντιδρά με κλάμα, δεν είναι ανάγκη να το βουτήξετε κατ’ ευθείαν μέσα σε αυτό. Μπορείτε σιγά σιγά να το βρέξετε με το χέρι σας, προκειμένου ν’ αρχίσει να εξοικειώνεται με το υγρό στοιχείο. Ο θόρυβος του νερού και οι μυρωδιές των προϊόντων σταδιακά θα το χαλαρώσουν και θα μπορέσει να παίξει με το νερό, να εξερευνήσει το σώμα του και να γυμνάσει τους μυς του.
  4. Κατά τη διάρκεια του μπάνιου θα χρησιμοποιήσετε ένα απαλό σαμπουάν-αφρόλουτρο και θα προσέξετε να μην πέσει σαπουνάδα στα μάτια του μωρού. Μετά το μπάνιο θα πρέπει να σκουπίσετε το μωρό «ταμποναριστά» με μια βαμβακερή πετσέτα και, στη συνέχεια, να ακολουθήσει ενυδάτωση με μια κρέμα/αλοιφή στην περιοχή της πάνας.

* Η κα Τάλια Τσιβιτανίδου-Κάκουρου είναι, επίσης, σύμβουλος Α’ Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και γενικός γραμματέας της Ευρωπαϊκής Παιδοδερματολογικής Εταιρείας.

 

Διαβάστε επίσης...


Διαφήμιση