familylife.gr
Τι να κάνω τα γλυκά των γιορτών;

kurampiedesΟι γιορτές περάσαν, τα γλυκά έμειναν!!! Τι μπορούμε να τα κάνουμε;

Της Νικομάνη Σπυριδούλας, Διαιτολόγου - Διατροφολόγου, diatrofi.gr

Η λύση είναι απλή! Ανακυκλώστε τα υπέροχα χριστουγεννιάτικα γλυκίσματα φτιάχνοντας κάτι νέο, χωρίς να πετάξετε τίποτα και χωρίς να μπουχτίσετε καμία γεύση.

Με ποιο τρόπο; Ξεκινάμε!

Κορμός με κουραμπιέδες!

Υλικά:

4 αυγά
200 γρ. ζάχαρη λευκή κρυσταλλική
500 γρ. μαργαρίνη (σε θερμοκρασία δωματίου)
150 γρ. ζάχαρη άχνη
100 γρ. κακάο
100 γρ. κονιάκ
500 γρ. κουραμπιέδες

Εκτέλεση:

Ανακατεύουμε σε μπεν μαρι τα αυγά και την κρυσταλλική ζάχαρη και χτυπάμε με τον αυγοδάρτη ή με μίξερ χειρός έως ότου αφρατέψουν και ασπρίσουν. Αποσύρουμε και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει πολύ καλά. Ανακατεύουμε σε ένα άλλο μπολ, με τον αυγοδάρτη, τη μαργαρίνη με την άχνη, έως ότου γίνουν σαν κρέμα. Προσθέτουμε το κακάο και το κονιάκ συνεχίζοντας το ανακάτεμα, έως ότου ομογενοποιηθούν τα υλικά.

Τέλος, ενσωματώνουμε το κρύο μείγμα των αυγών ανακατεύοντας καλά. Σπάμε τους κουραμπιέδες σε χοντρά κομμάτια, τα ρίχνουμε στο μείγμα και ανακατεύουμε καλά με μια σπάτουλα. Στρώνουμε με μεμβράνη ένα ταψάκι ή μια φόρμα της αρεσκείας μας ή ένα βαθύ μπολ και αδειάζουμε μέσα το μείγμα.

Το στρώνουμε ομοιόμορφα και καλύπτουμε με μεμβράνη. Αφήνουμε το γλυκό στο ψυγείο να σφίξει και να παγώσει πολύ καλά, για τουλάχιστον 2 ώρες. Βγάζουμε και ξεφορμάρουμε το μωσαϊκό σε μια πιατέλα.

Εκμέκ κανταΐφι με μελομακάρονα!

Υλικά:

Μελομακάρονα
500 γρ. Γάλα
500 γρ. κρέμα γάλακτος με λίγα λιπαρά
80 γρ. ζάχαρη
80 γρ. κορν φλάουερ
1 κλωνάρι φυσική βανίλια

Εκτέλεση:

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα με την κρέμα γάλακτος και την βανίλια, τα 40 γρ. ζάχαρη (τη μισή ποσότητα δλδ.) και το τοποθετούμε στην φωτιά.

Σε ένα μπολ διαλύουμε το κορν φλάουερ με τα υπόλοιπα 40 γρ. ζάχαρη, παίρνοντας λίγο από το μείγμα του γάλακτος (πριν ζεσταθεί) και μόλις βράσει το γάλα, το ρίχνουμε σ' αυτό.

Μόλις βράσει η κρέμα και δέσει την αδειάζουμε πάνω από τα μελομακάρονα που τα έχουμε απλώσει σ' ένα πυρέξ ή ταψί.

Τα αφήνουμε να κρυώσει για 20 λεπτά στο ψυγείο, σκεπάζοντας την κρέμα με μια μεμβράνη.

Πασπαλίζουμε προαιρετικά με καρύδια, μέλι και κανέλα

Μπισκότα από κουραμπιέδες!

Υλικά:

7-8 γεμάτες κουταλιές τρίμμα κουραμπιέδων
2 κουταλιές της σούπας μαργαρίνη

Εκτέλεση:

Σε ένα κατσαρολάκι λιώνουμε τη μαργαρίνη και μετά προσθέτουμε το τρίμμα.

Όταν πάρουμε ένα ενιαίο μείγμα το πλάθουμε σε μπαλάκια.

Τα φουρνίζουμε σε προθερμασμένο φούρνο πάνω σε μια λαδόκολλα στους 170 βαθμούς για ένα τεταρτάκι το πολύ 20 λεπτά μέχρι να ροδίσουν.

Τα βγάζουμε από το φούρνο και περιμένουμε να κρυώσουν.

Αν θέλω φτιάχνω σε μπεν μαρι ένα γλάσο με κουβερτούρα λίγο γάλα και ελάχιστο λιωμένο βούτυρο και με ένα κουταλάκι βάζω πάνω από τα μπισκότα μέχρι να καλυφθούν.

Όταν στεγνώσει το γλάσο τα βγάζω από τη λαδόκολλα. προτιμήστε να κάνετε και το γλάσο από πάνω ώστε να είναι πιο συμπαγή τα μπισκοτάκια σας.

Και καλά σκεφτήκατε, οι παραπάνω συνταγές είναι και αυτές πλούσιες σε θερμίδες, όμως όλοι θα θελήσουν να δοκιμάσουν τη νέα αυτή συνταγή, έτσι και ο δίσκος θα αδειάσει και εμείς θα έχουμε προλάβει ένα μόνο κομμάτι.

 

Διαβάστε επίσης...


Διαφήμιση