familylife.gr
Βασιλόπιτες από… Σπίτι!!!

images-assets-syntages-Vasilopita 2014-207x300Εσείς φέτος θα φτιάξετε σπιτική βασιλόπιτα ή θα αγοράσετε; Για όσες από εσάς έχετε την όρεξη και το κουράγιο η φίλη μας Μυρτώ, μας έστειλε δύο συνταγές για να εμπνευστείτε και να επιλέξετε.

Η πρώτη είναι λίγο πιο εναλλακτική για τις πρωτοπόρες μαμάδες, ενώ η δεύτερη για τις πιο παραδοσιακές. Το σίγουρο είναι ότι δοκιμάσαμε και τις δύο και είναι εξίσου νόστιμες.

1η επιλογή: Βασιλόπιτα Κρουασάν!

3 1/2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κουταλιές μαγιά ξηρή
1/3 της κούπας ζάχαρη
1 κουταλάκι αλάτι
1 κούπα γάλα χλιαρό
2 κουταλιές βούτυρο λιωμένο
1 αυγό και 1 κρόκο
1/2 κούπα ζάχαρη
1 κουταλιά κανέλα
1/2 κούπα κερασάκια γλασέ κομμένα
1/2 κούπα καρύδια χοντροκομμένα
1/3 κούπας βούτυρο μαλακό

Εκτέλεση: Σ΄ ένα μπολ μεγάλο ανακατέψτε το αλεύρι με την μαγιά, τη ζάχαρη κ το αλάτι. Ανοίξτε ένα λάκκο στο κέντρο και ρίξτε μέσα το χλιαρό γάλα, το βούτυρο, το αυγό και τον κρόκο. Ζυμώνετε βάζοντας λίγο λίγο το αλεύρι μέχρι να γίνει μια απαλή ζύμη. Σκεπάστε κ αφήστε να ξεκουραστεί 5'. Στο μεταξύ ανακατέψτε σε ένα μπολ τη ζάχαρη, την κανέλα, τα κερασάκια, τα καρύδια. Αφήστε τα στην άκρη. Χωρίστε τη ζύμη σε 3 ίσα μέρη. Ανοίξτε κάθε μέρος σε χοντρό φύλλο διαμέτρου 30 εκ. Τοποθετήστε το 1ο φύλλο σε αντικολλητικό ταψάκι. Απλώστε στην επιφάνεια του το μισό μαλακό βούτυρο και πασπαλίστε το με το μισό μείγμα των καρυδιών. Τοποθετήστε τώρα το 2ο φύλλο, απλώστε το υπόλοιπο βούτυρο και πασπαλίστε με το υπόλοιπο μείγμα καρυδιών. Τοποθετήστε το 3ο φύλλο και βάλτε στο κέντρο του ένα μικρό πιατάκι διαμέτρου περίπου 5 εκ. με ένα κοφτερό μαχαίρι κόψτε ξεκινώντας από το πιατάκι προς την περιφέρεια 16 κομμάτια. στρίψτε κάθε κομμάτι στριφογυρίζοντας το 3 φορές σε σπιράλ. Αφαιρέστε το πιατάκι, σκεπάστε με πλαστική μεμβράνη και αφήστε να φουσκώσει 40 λεπτά ή όσο χρειαστεί μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. Χτυπήστε ελαφρά το ασπράδι με ένα κουταλάκι ζάχαρη και αλείψτε την επιφάνεια της πίτας. Ψήστε στους 180 βαθμούς για 25 λεπτά περίπου μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια. Όταν κρυώσει στολίστε με τα κερασάκια.

2η επιλογή: Mια «πλούσια» βασιλόπιτα!

250 γραμμ. βούτυρο
3 αυγά
2 κούπες ζάχαρη
1 κ.γ. baking powder
3-4 βανίλιες
500 γρ φαρίνα (κ με πορτοκάλι πάει πολύ)
1 κεσεδάκι γιαούρτι
1 κ.γ. ξύσμα λεμονιού
1 κ.γ. ξύσμα πορτοκαλιού
1/2 κούπα χυμό ανάμικτο (λεμόνι - πορτοκάλι)
4 κ.σ. από το καθένα: καρυδόψιχα, αμυγδαλόψιχα, τριμμένη κουβερτούρα, σταφίδες ξανθές, καρύδα

Εκτέλεση: Χτυπάμε το βούτυρο με την ζάχαρη μέχρι να... «αφρατέψουν». Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά. Προσθέτουμε τις βανίλιες και τα ξύσματα. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι και το baking powder και προσθέτουμε εναλλάξ χυμό - γιαούρτι – αλεύρι, μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Αφού πάρει όλο το αλεύρι σταματάμε το μίξερ και προσθέτουμε τα ξηροκάρπια (εγώ τα περνάω από το «μούλτι» πρώτα, άλλοι τα προτιμούν σε κομματάκια) και ανακατεύουμε με μια κουτάλα. Βάζουμε το μείγμα σε βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα (προσπερνώ το αλεύρωμα γιατί θεωρώ ότι το χαλάει...) και ψήνουμε στους 160 βαθμούς για 45-60 λεπτά (με το γνωστό κόλπο με το μαχαίρι -οδοντογλυφίδα κ.λπ.). Επίσης μπορούμε να προσθέσουμε και αποξηραμένα φρούτα κομμένα σε κομματάκια. Από πάνω ρίχνω ζάχαρη άχνη και κάνω σχέδια με ξηροκάρπια και σοκολάτα.

 

Διαβάστε επίσης...


Διαφήμιση