familylife.gr
Το διαιτολόγιο της εγκύου!

DiatrofiEguouΗ σωστή ανάπτυξη του εμβρύου προϋποθέτει και την δική σας σωστή και καλή διατροφή χωρίς ποσοτικές και ποιοτικές υπερβολές.

Μην χρησιμοποιείται την φράση «τρώω για δυο» για να δικαιολογήσετε τις μεγάλες ποσότητες που ίσως καταναλώνετε.

Προσπαθήστε, τώρα που έχει αυξηθεί η όρεξή σας να τρέφεστε υγιεινά και να παρακολουθείτε τακτικά το βάρος σας.

Θα πρέπει να τρώτε ποικιλία φρέσκων και ακατέργαστων τροφών για να παίρνετε όλες τις απαραίτητες θρεπτικές ουσίες. Οτιδήποτε καταναλώνετε ή αναπνέετε περνά από εσάς στο έμβρυο. Είναι η κατάλληλη λοιπόν στιγμή, να κόψετε το κάπνισμα και όλες τις κακές διατροφικές συνήθειες που ίσως είχατε.

Οι πρώτοι μήνες της εγκυμοσύνης είναι πολύ σημαντικοί για το σχηματισμό των κυττάρων του εμβρύου, για αυτό θα πρέπει να προσέξετε ιδιαίτερα τι τρώτε. Να αποφεύγετε τα πολλά μπαχαρικά, τα αλλαντικά και τα τηγανητά λίπη. Επίσης δεν πρέπει να καταναλώνεται αλκοόλ.

Οι βασικές θρεπτικές ουσίες που θα πρέπει να καταναλώνετε είναι οι εξής: Αμυλώδεις τροφές, Γαλακτοκομικά προϊόντα, Κρέας- Ψάρια και άλλα, Φρούτα και λαχανικά.

Αμυλώδης τροφές!
Οι αμυλώδης τροφές σας δίνουν το αίσθημα της πλήρωσης, προσφέρουν πολλά θρεπτικά συστατικά ενώ ταυτόχρονα δεν περιλαμβάνουν πολλές θερμίδες και παρέχουν πρωτεΐνες, φυτικές ίνες, βιταμίνες και μεταλλικά άλατα.

Στις αμυλώδης τροφές ανήκουν: το ψωμί, το ρύζι, το κουάκερ, το καλαμπόκι, το σιτάλευρο, τα ζυμαρικά, η σίκαλη, τα δημητριακά, οι πατάτες και οι γλυκοπατάτες.

Γαλακτοκομικά προϊόντα!
Παρέχουν: ασβέστιο, πρωτεΐνες, βιταμίνη Α, ιώδιο και μαγνήσιο. Το ασβέστιο είναι απαραίτητο τόσο για εσάς όσο και για την σωστή και υγιή ανάπτυξη των οστών αλλά και των δοντιών του εμβρύου. Στην περίοδο της εγκυμοσύνης χρειάζεστε περισσότερο ασβέστιο από ότι συνήθως.

Στα γαλακτοκομικά προϊόντα ανήκουν: το τυρί, το γάλα, το γιαούρτι (προτιμήστε με χαμηλά λιπαρά).

Κρέας - Ψάρια!
Παρέχουν: πρωτεΐνες, βιταμίνη Α, βιταμίνη του συμπλέγματος Β, φυτικές ίνες (ξηροί καρποί και φασόλια), σίδηρο και ψευδάργυρο. Στην εγκυμοσύνη το έμβρυο φτιάχνει τα αποθέματα του σιδήρου για μετά την γέννησή του. Ο οργανισμός σας χρειάζεται σίδηρο για μεταφέρει το οξυγόνο στο έμβρυο. Αρκετό σίδηρο περιέχει το κόκκινο κρέας, ο τόνος, το συκώτι και τα ξερά βερίκοκα.

Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν: το κρέας, τα ψάρια, τα αυγά, οι ξηροί καρποί και τα φασόλια.

Φρούτα και λαχανικά!
Παρέχουν: βιταμίνες Α και C, φυλλικό οξύ, κάλιο, σίδηρο και φυτικές ίνες. Το φυλλικό οξύ είναι αναγκαίο για την ανάπτυξη του κεντρικού νευρικού συστήματος του εμβρύου, ιδίως τις πρώτες βδομάδες της εγκυμοσύνης. Δεν μπορεί να αποθηκευτεί για αυτό είναι απαραίτητη η καθημερινή λήψη. Το μπρόκολο, το σπανάκι, τα φυστίκια και τα φουντούκια περιλαμβάνουν φυλλικό οξύ.

Γενικότερα:

Μειώστε το αλάτι, επειδή η υπερβολική κατανάλωση συνδυάζεται με το πρήξιμο. Πίνετε πολλά υγρά. Αποφύγετε τα έτοιμα φαγητά

Τέλος σας συμβουλεύουμε να τρώτε κάτι που επιθυμείτε έντονα, αλλά με μέτρο και προσέξτε τις τυχόν δυσπεψίες. Για τις θερμίδες που καταναλώνετε καθημερινά, αλλά και για την αύξηση του βάρους, θα πρέπει να συμβουλεύεστε το γιατρό σας καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

 

 

www.iaso.gr

 

Διαβάστε επίσης...


Διαφήμιση